Добре дошли в нашия магазин
Решения за професионалисти

Възможно ли е да се направи сублимационен трансфер върху 100% памучен текстил, при това тъмен?

Дата: 2017-04-02

FOREVER Subli-Flex 202 е само един от уникалните трансферни материали на немската фирма FOREVER, на която FACTOR.BG е официален дистрибутор. 

Този материал позволява да се правят пълноцветни трансфери върху тъмни и светли, 100% памучни текстили. Всеки знае, че сублимацията не работи с памук, а само с полиестер и неговите производни. Освен това всеки знае, че сублимация не може да се прави и върху тъмни тъкани, дори те да са полиестерни - бяло сублимационно мастило няма, а другите цветове са прозрачни, затова през тях се вижда цвета на текстила, тоест те се "сумират" с този фонов цвят и резултатният цвят става още по-тъмен, ако изобщо това е възможно - например в случаите с черен текстил. 

Ето как става магията:
листът
Subli-Flex 202 се отпечатва "огледално" на нормален сублимационен принтер, работещ със сублимационни мастила на водна база - например сублимационните гел-принтери Ricoh SubliJet-R/ Sawgrass Virtuoso SubliJet-HD... Работи и на всички други сублимационни принтери с глави EPSON - Epson SureColor-F-series, Roland, Mimaki, Mutoh, без значение сублимационното мастило на кой производител е.

След излизането от принтера, листът се обрязва по контура на изображението, за да се избегне ефектът "телевизор". Контурното рязане може да стане с режещ плотер или на ръка. Материалът
Subli-Flex 202 е двуслоен, реже се само напечатаният слой, а основата (носителят, транспортният филм) не се прорязва, за да задържи отделните елементи на дизайна (ако има такива) на техните позиции. Излишното фолио се обелва, върху носителя остават само напечатаните елементи от дизайна, както и белите елементи, ако има такива (тук е мястото да се каже, че печатаемият слой на материала Forever Subli-Flex 202 е плътно-бял, непрозрачен).

Текстилното изделиe - 100% памук, тъмен или светъл цвят, се поставя на долната плоча на термопресата, приглажда се за около 5 секунди с пресата, после върху него се поставя готовия трансфер, С ОТПЕЧАТАНАТА СТРАНА НАДОЛУ, КЪМ ТЕКСТИЛА! Покрива се с купче от 5 листа нормална копирна хартия.

Притиска се с термопресата за 10 секунди, отваря се пресата, маха се топчето с копирна хартия, изделието се маха от пресата и след охлаждане се отстранява слоят-носител. Елементите на трансфера остават залепени върху текстила с изображението навътре. Видимата им страна е бяла, изображението се намира на страната, която е залепена към текстила.

Върху изделието се поставя
гланцова или матова силиконова хартия, в зависимост от желания краен резултат, поставят се на пресата и се притискат за 30 секунди, със максимален натиск (5 бара) и температура 180 градуса.

Отваря се пресата, силиконовата хартия се маха и трансферът е готов! Изображението се вижда в пълната си прелест и със сочни, ярки цветове, вече откъм видимата страна на трансферния материал.

Как се случва това - печатният слой на FOREVER Subli-Flex 202 е бял и плътен, но е от материал, който позволява на сублимационното мастило да проникне в цялата му дълбочина, при 30-секундното притискане на пресата. Температурата е 180 градуса именно по тази причина - не само, за да се залепи трансферa върху текстила, но и мастилата да сублимират в дълбочината на трансферния материал и да "избият" от обратната му страна. 

Така няма нужда от трансферно фолио/хартия, за да се преместят елементите на дизайна върху текстила след контурното рязане, самият носещ слой на материала Subli-Flex 202 играе тази роля. 

Другото фундаментално предимство е изключителната устойчивост на пране - цветовете са вътре в трансферния материал, а не на повърхността му! По информация, получена от обратна връзка от клиенти - трансферите издържат около 50 пранета (при 40 градуса, текстилът обърнат наобратно).

FOREVER Subli-Flex 202 отваря множество нови приложения за обикновения сублимационен принтер, в сфера, която доскоро се считаше запазена за принтерите за директен печат върху текстил, като Epson SureColor SC-F2000, и за трансферите с лазерни или еко-солвентни принтери.