Добре дошли в нашия магазин
Решения за професионалисти

Нов RIP софтуер за управление на Epson SureColor F2000 сваля себестойността на печата върху черен текстил наполовина!

Дата: 2017-03-13

В допълнение, NEOPRINT разполага с уникален алгоритъм за автоматична подготовка на дизайна за печат върху черен или тъмен текстил и генериране на бяла подложка.


Един от фундаменталните проблеми при текстилния печат е, че облеклата не са бели, като хартията, а са цветни и дори черни. Текстилните мастила за директен дигитален пълноцветен печат, както всички Process мастила са цветни, но не са покривни, с други думи, през отпечатаното изображение се вижда цвета на текстила, т.е. цветовете от дизайна се "добавят" към цвета на текстила. Най-светлият цвят, който ще бъде възможен в готовия отпечатък, това е цветът на ненапечатания текстил. Там, където има мастило, цветът може да стане само по-тъмен. Това означава, че ако върху синя тениска отпечатаме магентено лого, то ще стане малко или повече лилаво-кафяво, в зависимост от конкретния син цвят на текстила. Ако пък отпечатаме жълто лого въргу черна тениска, резултатът ще е пак черно.

За решаването на този проблем се налага използването на бяло мастило, което се печата като отделен слой, преди цветното изображение.
Когато говорим за някакво щрихово изображениe, лого, текст или картинка с ясно дефинирани краища, процесът по генерирането на данните за белия слой е относително елементарен.
Но когато имаме изображение, което плавно "прелива" в черен фон, например класическата пламтяща китара или огненият череп, тогава нещата стават малко по-сложни. Всъщност, много по-сложни!

Ако трябва картинката да се обработи във Фотошоп, но файлът, донесен от клиента е просто един JPG, свален от нета, задачата става възможна, но нерентабилна.
За тази цел, всеки производител на принтери за директен печат върху текстил си партнира с някоя софтуерна компания, за да предложи решение, позволяващо автоматизиране на процеса. И докато целите са сходни, то резултатите са фрапиращо различни!

През годините сме имали възможността да тестваме много различни софтуерни решения, струващи различни суми, но никога не сме намирали връзка между цената и качеството на получените резултати или лекотата и интуитивността на работата.

От дървени американски недоразумения, през традиционни RIP производители, решили, че това е проста работа и набързо ще врътнат един Direct-to-Garment модул към техния мега-софтуер, до решения от непознати в рекламния печат фирми.
Понякога резултатите бяха добри, понякога плачевни, а обичайно бяха просто посредствени. Но когато от нашият тестов
Epson SureColor SC-F2000 излезе първата черна тениска, обработена с NEOPRINT, стана ясно, че търсенията са приключили.

Ярки цветове, елегантен преход към черния фон, без изсивявания, отсичания или странни ореоли, точно цветовъзпроизвеждане и припокриване на базата и цвета. При това от обикновен JPG, без никакви обработки във Фотошоп, без слоеве, прозрачности, предварително дефиниране на бяла подложка и подобни времеемки, досадни и предназначени за висококвалифицирани гийкове задачи. Избираме файла, отваряме го, разполагаме го където ни харесва, избираме режим на печат и PRINT!
А, да, и печатът стартира практически моментално, без досадни РИПвания, зависвания, грешки или нужда от хиляда настройки!

След фиксирането на отпечатаното изображение направихме оглед отново. И забелязахме нещо интересно - отпечатъкът беше много по-мек на опип! Това, разбира се, е чудесна новина за тези, които ще носят тениските, та нима някой обича да носи дреха с плътна, гумирана щампа? Но по-добрата новина е за собствениците на принтерите Epson SC-F2000 - по-мекият опип на изображения върху черна фланелка означава само едно - по-малко бяло мастило върху дрехата! Бялото мастило е пари - макар цената му да е еднаква с другите цветове, за да се получи добра бяла подложка, трябва да се натрупа много бяло мастило, а това обуславя значителна разлика в себестойността на отпечатък от един и същ файл, върху бяло и върху черно изделие.

Направихме още много тестове. Вграденият калкулатор на NEOPRINT показа, че в сравнение с печат през драйвера, печатът през NEOPRINT спестява между 35 и 70% от бялото мастило, в зависимост от дизайна!


В заключение:

Недостатъци:
- закупува се допълнително
- работата директно с векторни файлове е опция срещу заплащане

Предимства:
- изплаща се само от икономията на бяло мастило за първите няколко месеца
- спестява огромна и бавна работа по създаването на бялата подложка и прозрачността на цветния слой
- работи с най-популярните формати за растерни изображения, разпознава вариращи прозрачности
- автоматично премахва черния цвят и сивия компонент на изображениято, при печат върху черен текстил, използвайки черното от текстила и варираща плътност на бялата подложка
- създава по-мек отпечатък, която улеснява фиксирането, подобрява комфорта при носене на дрехата и спестява мастило
- отлично управление на цветовете по ICC стандарт
- най-качествения печат върху черен текстил, директно от обикновен JPG файл, който сме виждали някога! Професионален резултат!